Правила при избор на шише за хранене

Тук ще засегнем някои основни правила, които трябва да съблюдавате при избора на шише за хранене.
- ако сте решили в началото да използвате стъклени шишета – предлагат се от Nuk (широки и тесни), Chicco (тесни), Dr.Brown’s, Avent и др. Стъклото е най-добрият материал, подходящ за бебета и деца. Изделията, направени от стъкло, обаче са трудно преносими и лесно се чупят. Също така стъклените шишета не могат да се стерилизират в пластмасови стерилизатори на пара, защото пластмасата и стъклото имат различна проводимост и стъклото ще разтопи стерилизатора. За да предпазим стъкленото шише от лесно счупване, Beaba предлагат разноцветни калъфи за стъклени шишета.

- ако решите, че ще ползвате шишета от пластмаса /поликарбонат/, трябва да ги подменяте с нови след 3-4 месеца употреба, за да нямате притеснения относно една от съставките на поликарбоната – Бисфенол А. Поликарбонатът се състои от молекули, част от които, в зависимост от технологията на производство, остават свободни. Така при загряване или при надраскване на шишето, свободните молекули могат да преминат от пластмасата в храната – т.н. миграция. Според изследванията Бисфенол А въздейства върху ендокрината система и действа като естрогени /женски полови хормони/, но количеството му, което може да мигрира от пластмасата в храната е над 100 пъти под допустимите граници и не води до риск за здравето. Затова СЗО не е забранила използването на този вид пластмаса за изработка на пластмасови шишета. Водещите фирми, като Авент например, наблюдават стриктно обработката и технологията на производство на шишетата си, за да сведат до минимум свободните молекули. Затова избягвайте да купувате шишета от неизвестни производители. Също така избягвайте да съхранявате дълго време храна в изделия от поликарбонат, защото колкото по-дълго време се съхранява там, толкова повече свободни молекули ще мигрират. Това се отнася най-вече за кърмата. Авент и Канпол имат контейнери за кърма от друг материал, който не съдържа Бисфенол А.

- има и шишета произведени от полипропилен (РР) – вид пластмаса, която не съдържа бисфенол А – това са Beaba, Bebe Confort, Tommee Tippee и други по-известни марки. Всички стъклени шишета не съдържат бисфенол А.

- за начало ще са ви необходими 2 шишета – 1 голямо от 240/260 мл. и 1 малко от 140/160 мл. Ще ги ползвате за вода /ако изобщо давате/ и чай против колики. След това, ако се наложи дохранване с адаптирано мляко, ще си вземете още 1-2 бр. големи.

- ако се наложи дохранване с адаптирано мляко, биберонът на шишето трябва да е с възможно най-малката дупка, за да не се отбие бебето. Шишетата обикновено се продават с биберон за мляко, но ако кърмите и дохранвате, си вземете допълнително биберон за вода /той е с най-малка дупка/ и давайте с него млякото.

- широките шишета са с широко гърло и са по-удобни за приготвяне на адаптираното мляко, защото по-лесно се сипва с мерителната лъжичка.

- всичките шишета от известни производители имат система против колики. Това са Авент, Нуби, Нук, Д-р Браун, Чико, Томи Типи, Бебе Конфорт. Системата против колики на всяка марка е различна, но има една и съща цел – да елиминира гълтането на въздух. Коликите не са резултат само от гълтането на въздух. Затова шишето, дори и най-скъпото, не може да помогне напълно, но в комбинация с капки и чай против колики може да ги намали.

- каучуков или силиконов биберон – и двата имат предимства и недостатъци – бебетата харесват повече каучуков биберон, защото е по-мек и наподобява майчината кожа, но през месец трябва да се сменя, защото се захабява и започва да лепне. Силиконовият е по-издръжлив и по-лесно се почиства, но не всяко бебе свиква с него. Ние ви препоръчваме да пробвате първо със силиконов биберон, а ако бебето отказва да пие с него, си вземете каучуков биберон. Всяка марка шишета (с изключение на Авент) предлагат и каучукови, и силиконови резервни биберони.

- ако бебето се задавя при пиене, независимо от това, че сте с шише с най-малката дупка, сменете биберона с анатомичен. При него дупката, откъдето изтича течността, е откъм небцето. Така течността не попада директно в гърлото и бебето има повече време да преглътне.

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novoyfaw/public_html/blog/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273