Какво е ISOFIX система при столчетата за кола

Често получаваме запитвания какво точно е ISOFIX система. Признавам си и аз не бях запозната в детайли, преди да започна работа в тази сфера.

В тази публикация ще ви разкажем за ISOFIX системите при монтаж на столчета за кола и защо са с до 70% по-сигурни.

Какво е ISOFIX?

ISOFIX е международен стандарт, който осигурява най-безопасния, най-бързия и лесен начин за правилен монтаж на столчета за кола без използване на автомобилните колани. Името ISOFIX се получава от ISO (Организация за международен стандарт) и FIX (Закрепвам).

Седалките се монтират, като се използват двойните ISOFIX куки, които се закачат на ISOFIX халките на автомобила и, като допълнение, столчетата могат да имат така наречената котва (колан, който се закача на халка на гърба на седалката) или краче, което стабилизира столчето в предната част.

Как работи ISOFIX?

След като ISOFIX куките на столчето се закрепят към халките, които са между облегалката и седалката на автомобилната седалка, се създава много здрава връзка между шасито на колата и столчето.

1. ISOFIX куките се изваждат от столчето за кола посредством специалните плъзгачи отстрани.

2. Столчето за кола се слага на мястото и натиска към облегалката

3. Куките на столчето се прикрепват към халките

Опорен крак

Някои столчета за кола разполагат с така наречения опорен крак, който осигурява по-голяма стабилност. Този крак излиза от предната част на столчето и трябва да стъпи върху пода на автомобила, така че столчето да е стабилно и да няма луфт между долната част и пода.

Опорна котва

Опорната котва е система, чрез която задната част на столчето се закрепя към халка, разположена на гърба на автомобилната седалка, с цел осигуряване на още по-голяма стабилност. Не всички автомобили разполагат с тази система.

 

Защо да изберем ISOFIX столче за кола?

  • Рискът от неправилен монтаж е много малък
  • Осигурява със 70% по-голяма безопасност
  • Монтира се много по-бързо и лесно от системите с колани
  • Столчето е здраво прикрепено и може да пътува с колата и без дете без опасност за водача и пътниците

Има ли моята кола ISOFIX?

ISOFIX е европейска система и я има в 99% от автомобилите произведени след 2006г. Системата се поддържа даже в базовите модели автомобилите. Все пак може да проверите това в книжката на автомобила или като проверите дали има монтирани халки между облегалките и седалките на автомобила

Тук може да разгледате пълния списък с ISOFIX столчета, които детски магазин „Ново бебе“ ви предлага. Ако сте си харесали модел, а не го виждате в каталога ни, не се колебайте да попитате.

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novoyfaw/public_html/blog/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273