Любимите на всички шоколадови мъфини с парченца шоколад

Не знам за вас, но аз никога не се уморявам от мъфини с парченца шоколад. Меки, топли от фурната или охладени, в чантата ми за обяд, от рафтовете на супермаркета или пекарните, тези кексчета  с парченца шоколад са винаги безкрайно примамливи за мен. 
Преди да продължа към рецептата, ми се иска да отговоря на един въпрос, а именно – каква е разликата между мъфин и къпкейк. Разликата е малка, но определено съществена. Мъфините са солени или сладки кексчета, изпечени в малки форми. Характерното за тях е, че в тестото много често фигурират сушени плодове, ядки, шоколад. Къпкейкът най-общо казано, е мъфин с глазура. В буквален превод означава торта в чаша.
За направата на един наистина уникален мъфин най- важното е да има истински шоколад и какао. Много е важно какаото да е неподсладено, така то подсилва вкуса на шоколада.
За щастие аз винаги имам Микс за шоколадов мъфин, който ме спасява, когато бързам или съм забравила да взема някоя съставка. Обикновено не използвам миксове, но когато се чувствам уморена или ми е мързеливо винаги използвам този микс Royal Muffin Mix Schoco, защото той наистина е много добър. За разлика от много други, които съм ползвала, този е много по- ароматен и с наситен шоколадов вкус.

 

Нека да пристъпим и към любимата ми рецепта за мъфини:

 

Royal Muffin Schoco                        0,250 кг                    
Пшеничено брашно тип 550              0,320 кг         
Захар                                                   0,430 кг
Яйца                                                    0,300 кг
Олио                                                    0,400 кг
Вода                                                    0,350 кг 

Получава се:  2,050 кг тесто

Начин на приготвяне: Смесете яйцата и захарта и ги разбийте в миксер на средна скорост за 2-3 минути, като целта е захарта да се разтвори, а не яйцата да бухнат. Прибавете водата и разбъркайте за още 20-30 секунди. Сега прибавете брашното и микса и доразбийте за още 1 минута на средна скорост, накрая прибавете олиото, и отново разбийте на средна скорост до изглаждане на тестото за още около 1-2 минути. С помощта на пош или голяма лъжица дозирайте в капсули тип „Лале“ (поставени на скара за мъфини) или във форми за мъфини на скара (не изискват допълнително прикрепяне и след това спестявате миенето на формите ;) )

Ако желаете вашите мъфини да имат пълнеж с друг пош шприцвайте или с малка кафена лъжичка поставете в средата на тестото избрания от вас пълнеж (около 10-15 гр).

Варианти за пълнеж…аз лично предпочитам шоколадовите капки и плодовите пълнежи вишна, малина и горски плод ;)

Cacao Chips* – термостабилни компаунд капки0,100 кг.

Плодов пълнеж устойчив на печене Eurocas*Вишна, Горски плод, Ягода, Малина, Кайсия;

Термостабилни готови кремове Rhapsody*Ванилия, Карамел, Шоколад, Лешник, Лимон, Вишна.

Температура и време на печене: 190 0С – 5 минути, 180 0С – за още около 20 минути.

 

Няколко идеи за организация и ред в гаража

Всеки знае, че гаража не е просто място само за колата, но и възможност да се освободят къщите от ненужните вещи. Организацията на пространството в гаража не е трудна, но изисква време и усилия.

Ето защо Ви предлагаме няколко съвета, с помощта, на които да постигнете заветната организация и да освободите място в гаража си.

1. Отделете си достатъчно време, за да помислите кое да изхвърлите и кое да запазите.

2. Категоризирайте вещите в гаража- инструменти, спортни принадлежности, градински приспособления, автомобилни аксесоари и др.

3. Определете местоположението на вещите.

4. Организирайте вещите в кутии, каси, касети, кашони, рафтове, стелажи и т.н

Пластмасови кутии за съхранение на дребни принадлежности.

Рафтове и стелажи.

 

 

Закуска за заети мами

Започването на деня с удовлетворяваща и обилна закуска е от съществено значение за доброто здраве на майката, която трябва да се грижи за… какво ли не. Според изследванията, жените, които хапват добре на закуска, консумират по – малко калории през деня и обикновено са по – стройни и слаби. Освен това по – успешно поддържат добро тегло в дългосрочен план.

И дори и да пренебрегнете факта, че добрата закуска помага за поддържането на стабилно и здравословно тегло, тя има и други предимства. От съществено значение е за издръжливостта ви, когато сте подложени на стрес. Освен това настроенията ви ще са по – стабилни и постоянни в сравнение с дните, започващи без закуска. Има още

Обичаи за новородено

Да си припомним някои традиции и обичаи, които нашите баби са спазвали при изписването на майката и бебето, и посрещането им вкъщи.

Бабина молитва и Чиста молитва за новороденото (при изписването и на 40 – тия ден от раждането) – това са два обичая, останали от нашите баби. Хубаво е да съхраним православната си идентичност, затова православната традиция повелява спазването на няколко обичая при завръщането на майката и новороденото у дома от родилния дом. В деня преди изписването, някоя от бабите на новороденото отива в черква и моли за светена вода. Добре е свещеника да е предупреден, че водата е за новородено. Той ще прочете Бабина молитва над водата, дава и свещ. Има още

Кога бебето ще започне да помни?

Дори в първите два месеца бебето ви може да започне да разпознава лица и гласове, особено тези, които вижда всеки ден. Новородените могат да разпознават гласа на майките си при раждането, а кърмените бебета разпознават миризмата на майка си след една седмица. Този вид разпознаване е първата индикация за паметта на бебето, въпреки че е много по – различно от запомнянето на подробности за конкретни неща.

Разпознавателната памет на бебето – способността да идентифицира хора и предмети, които е виждало преди, ще се увеличи драстично през първата година. Експерименти показват, че на 3 месечна възраст, бебетата могат да си спомнят снимки и играчки, които им се показват 1 – 6 дни предварително. Има още

Да сприятелим детето и стоматолога

Често похода при стоматолог се превръща в истинско изпитание както за децата, така и за родителите. Детето плаче, не иска да покаже зъбите си на зъболекаря, а вие не можете да го уговорите за съдействие. Децата, които още не са ходили при стоматолог, не знаят кой е той и съответно още не се боят от него. Страхът се появява после, след лоша и болезнена визитация или когато самите родители внедрят страх у детето си. Как да направим така, че след първото посещение при зъболекаря, детето да излезе доволно и да не се бои? Отговорите вижте тук:

1. Не плашете детето със стоматолога! А също така и с всеки друг лекар, освен ако не целите да вселите страх у детето си и то да не ги допуска близо до себе си. Като плашите детето си с визити до стоматолога, педиатъра или инжекциите вие сами си създавате бъдещи проблеми. След такива заплахи детето няма да иска да ходи на лекар, ще плаче и ще прави истерични сцени пред вратата на лекарския кабинет всеки път. Има още

Опростете живота на децата

Kато родители сме отговорни за ежeдневието на нашето семейство: от съставянето на седмичния график на дейностите ни до това как изглежда пространството около нас; отговорни сме за игрите и за времето за почивка. Ние структурираме дните си и определяме темпото, с което да извършваме всичко. Липсата на рутина, прекаленото много играчки и натурии, безразборният график, могат да навредят дори и най – сплотеното семейство.

Децата са най – щастливи и се развиват най – благоприятно, когато имат пространство и време да изследват своя свят без ограничаващото „прекалено много“.

“Прекалено много” задушава и създава напрежение, независимо дали става дума за прекалено много предмети, прекалено много информация, прекалено много дейности, прекалено много избори или прекалено бързо темпо – едно постоянно търчане от една задача към друга, без миг почивка или време за игра. Притежаването на прекалено много вещи и прекалено многото дейности могат да задушат едно дете и да доведат до нежелан стрес у дома и в училище.

Има още

Бебешки пубертет

На  около две годишна възраст (при някои деца малко по-рано, при други малко по-късно) детето преживява преход от бебешка към детска възраст, известен като бебешки пубертет или първи пубертет. Това е период, който поставя родителите пред сериозни изпитания, тъй като до вчера сговорчивото им и послушно бебе изведнъж обявява бойкот и спира да се подчинява без значение какво искате от него. Изведнъж сякаш пред вас стои съвсем друго дете – непокорно и бунтарски настроено. Лесно ще разпознаете този период, когато каквото и да попитате детето, отговорът неминуемо е гръмко и безапелационно „Не!”

На тази възраст детето все още не е склонно да общува истински със себеподобните си и се нуждае от майка си, но непрестанно подлага нервите й на изпитание. Детето е упорито и непреклонно. Изисква желанията му да бъдат задоволявани на минутата. Има още

Хигиена след раждане

Първите минути след раждане са уникални, в главата ти бушуват хиляди мисли, изпълваш се с неописуемо щастие и умора. Всичко вече е зад гърба ти, предстои възстановяване и живот с най – сладкото същество на света – твоето бебе. Сега, преди всичко, непосредствено след раждане ти предстоят няколко чисто физически усещания, промени, през които тялото ти ще премине.

Контракции

Започват веднага след раждане. Това е напълно естествен процес и благодарение на него постепенно коремът се прибира. Кърменето спомага значително за ускоряване на процеса, защото когато сложиш бебето да суче, това автоматично предизвиква слаби контракции, с които матката се прибира. Тогава се отделя окситоцин, който предизвиква съкращението на мускулите на матката. Според много майки, след второ раждане следродилните контракции са по – болезнени, отколкото при появата на първото дете. Има още

Ти след раждането

Раждането е преживяване, което оставя дълбок отпечатък във всяка една жена. По време на вашата бременност много неща са се променили във и около вас. Ако сте водили редовно дневник бременност ще сте в състояние да проследите всички тези промени. Раждането е крайъгълен камък, след който вие ставате мама, дарявайки живот на вашето бебе (или бебета!).

Без значение дали ставате майка за първи или пореден път, има няколко въпроса, които всеки път стоят пред вас непосредствено след самото раждане. В тази публикация ние ще им дадем отговор. Има още