Ти след раждането

Раждането е преживяване, което оставя дълбок отпечатък във всяка една жена. По време на вашата бременност много неща са се променили във и около вас. Ако сте водили редовно дневник бременност ще сте в състояние да проследите всички тези промени. Раждането е крайъгълен камък, след който вие ставате мама, дарявайки живот на вашето бебе (или бебета!).

Без значение дали ставате майка за първи или пореден път, има няколко въпроса, които всеки път стоят пред вас непосредствено след самото раждане. В тази публикация ние ще им дадем отговор.

За вас като родител е важно да знаете как се чувства новороденото след раждането. В същото време, след като емоцията от първото докосване до вашето бебе отмине, в главата ви започват да се въртят няколко въпроса и вие търсите техния отговор:

Как ще се чувствам след раждането?

Да дадеш живот е изключително постижение и всяка мама реагира по различен начин. Може да изпитвате тревожност, радост или емоционално задоволство. Напълно е възможно обаче, да се чувствате изтощени, разочаровани, дори депресирани. Може да изпитвате болка, ако е имало хирургическа интервенция (епизотомия или цезарово сечение).

Каквото и да изпитвате обаче, не забравяйте, че се възстановявате от значителен физически катаклизъм. Внимавайте със своето тяло и си дайте време за да се възстановите напълно. Ако си почивате достатъчно и имате нужната подкрепа, вие ще се възстановите много бързо.

Какви промени ще забележа в моето тяло?

Вашето тяло е хранило и осигурявало растежа на вашето бебе месеци наред. Сега всички промени, които са помогнали на бебето ви да се появи на белия свят правят рязък обратен завой.

Веднага след раждането, вие ще получите лохия – това е влагалищно следродилно течение, съставено от кръв, слуз и некротизирани тъканни остатъци от лигавицата на матката. В началото лохията е червена, след това става кафява и накрая жълтеникаво – бяла. За около 10 дни, ще се чувствате като по време на тежък менструален период, който може да продължи до 6 седмици, но вече в по – лека форма. Колкото повече време отделите за почивка, толкова по – бързо ще се възстановите от лохията.

През цялото това време, матката ви ще се свива до размера и мястото си от преди раждането. Възможно е да усещате болки в нея подобни на леки предродилни контракции. Най – често тези болки ще ги усещате по време на кърмене. Причината за това е, че по време на кърмене се стимулира отделянето на хормона окситоцин, който на свой ред поражда контракциите в матката.

Влагалището ви постепенно ще си върне първоначалната форма. Ако имате натъртвания или болки, не се притеснявайте, те ще отминат в рамките на първите една – две седмици.

След раждането, гърдите ви ще бъдат меки, т.к. ще съдържат само малко коластра. Това е първото мляко, богато на антитела, което ще предпази на вашето бебе от инфекции. След няколко дни, гърдите ви ще започнат да се пълнят с мляко. Ще ги усетите по – тежки, напрегнати и топли.

Коремът ви ще бъде отпуснат и едва ли ще имате талия. През първите няколко месеца нещата постепенно ще се подобряват. След тези няколко месеца може да помислите как да си върнете формата след раждането.

Колко време ще ми трябва за да сваля килограми?

Дори да сте имали идеалното тегло през бременността, веднага след раждането, вие няма да сте свалили всичките килограми. На практика по време на самото раждане вие ще се разделите само с около 1/3 то тези килограми.

В следващите няколко седмици, благодарение на лохията, вие ще свалите още малко, след което обаче ще спрете да сваляте килограми.

Не се разочаровайте, ако вашето тяло не си върне формата и килограмите от преди бременността веднага след раждането! Всъщност на вашето тяло му трябва време за да се възстанови напълно. В допълнение, докато кърмите вие със сигурност ще имате няколко килца „отгоре“, които не трябва да ви притесняват!

Не се отчайвайте и не се отказвайте в желанието да си върнете предишната форма и килограми. Все пак са ви трябвали 9 месеца за да стигнете до теглото си от преди раждането, следователно си дайте поне толкова време за да се опитате да се върнете в предишните си килограми.

Не забравяйте, че най-добрия начин да си върнете формата от преди раждането са правилното хранене и физическите упражнения, не гладуването!

Как ще се чувствам през следващите няколко месеца?

Съветваме ви да отидете на след – родилен преглед при вашия акушер – гинеколог в периода от 6 до 9 седмици след раждането. По този начин вие ще може да получите обратна връзка от вашия лекар как прочита възстановяването ви и ако е нужно да се внесат корекции.

Ако сте се упражнявате, коремът и талията ви постепенно ще започнат да се стягат.

Препоръчително е да кърмите по възможност поне първите 6 месеца и да отбиете бебето до 9 – тия месец. По този начин вие ще гарантирате спазването на правилен хранителен режим на вашето бебе през първата година.

Вашето тяло ще се промени след бременността и раждането – ще придобие по – зрели и женствени форми. Бъдете горди с вашето тяло – то е свършило невероятната работа по създаването на един нов живот!

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novoyfaw/public_html/blog/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273