Кога бебето ще започне да помни?

Дори в първите два месеца бебето ви може да започне да разпознава лица и гласове, особено тези, които вижда всеки ден. Новородените могат да разпознават гласа на майките си при раждането, а кърмените бебета разпознават миризмата на майка си след една седмица. Този вид разпознаване е първата индикация за паметта на бебето, въпреки че е много по – различно от запомнянето на подробности за конкретни неща.

Разпознавателната памет на бебето – способността да идентифицира хора и предмети, които е виждало преди, ще се увеличи драстично през първата година. Експерименти показват, че на 3 месечна възраст, бебетата могат да си спомнят снимки и играчки, които им се показват 1 – 6 дни предварително.

Когато бебето е на 9 месеца, то ще е в състояние да си спомня по – конкретна информация, като например къде се намират играчките му у дома. То всъщност е в състояние да имитира действия, които е видяло, седмица по – рано.

Тези умения показват, че бебето има отзоваваща се памет – способността да помни някои детайли от специфичен опит за кратък период от време – въпреки че то все още не си спомня повечето от своите преживявания.

Дълготраен съзнателен спомен за конкретни събития няма да се развие докато бебето не достигне възрастта между 14 и 18 месеца.

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novoyfaw/public_html/blog/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273