Обичаи за новородено

Да си припомним някои традиции и обичаи, които нашите баби са спазвали при изписването на майката и бебето, и посрещането им вкъщи.

Бабина молитва и Чиста молитва за новороденото (при изписването и на 40 – тия ден от раждането) – това са два обичая, останали от нашите баби. Хубаво е да съхраним православната си идентичност, затова православната традиция повелява спазването на няколко обичая при завръщането на майката и новороденото у дома от родилния дом. В деня преди изписването, някоя от бабите на новороденото отива в черква и моли за светена вода. Добре е свещеника да е предупреден, че водата е за новородено. Той ще прочете Бабина молитва над водата, дава и свещ.

В деня на изписването, преди майката и бебето да влязат в къщата бабата поръсва – спалня и бебешко креватче, кухня, баня, навсякъде в дома от светената вода и запалва свещичката, дадена от свещеника. След това майката и бебето могат да влязат. Свещта трябва да се остави да догори до край. От останалата светена вода може да се капва по няколко капки във водата за къпане на бебето ежедневно, до 40 – тия ден. Ако се извежда навън, виждат го чужди хора и имате страх от уроки е добре очичките на бебето да се измият след това отново със светена вода.

Обикновено за деня на изписването бабите замесват и погача. Тя трябва да е сладка и също да е внесена в черквата предишния ден. Тази погача трябва да се изяде цялата у дома, от присъстващите, без да се раздава, за да остане целия късмет с детето. По стар български обичай погачата се поднася с мед и шарена сол, за да е сладък и шарен живота на новороденото.

На 40 – тия ден от раждането майката, бебето и бащата отиват на черква. Ако има по – големи деца те също ги придружават. Свещеникът чете т. нар. Чиста молитва. Това трябва да е първото влизане в черква на бебето и на майката след раждането.

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novoyfaw/public_html/blog/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273